Den Dungen, Paterstraat 48

VERKOCHT
  • Inhoud totaal: 1686 m3
  • Woonoppervlakte: 385 m2
  • Perceelsgrootte: 4150 m2
  • Bouwjaar: 1769

Wat een ruimte! En wat een tuin en sfeer! Heerlijke boerderij met grote schuur op een hele mooie plek, ideaal voor groot gezin, mantelzorgwoning, dubbele bewoning of B&B.

Deze kortgevelboerderij uit eind 18e eeuw heeft in haar leven al heel wat beleefd. Achtereenvolgende verbouwingen en renovaties hebben uiteindelijk één opvallend kenmerk opgeleverd: ruimte. Alles is groots in, aan en rond de woning, die bovendien zeer strategisch gelegen is. Tussen de weilanden, maar toch vlak bij alle voorzieningen in het centrum van Den Dungen. De laatste totale renovatie heeft in 2007 plaats gevonden waarbij gebruik is gemaakt van zeer hoogwaardige materialen.

Laten we het geheel eens bekijken.

Vanaf de Paterstraat geeft een elektrisch bediende poort toegang tot een oprijlaantje met bomen, geflankeerd door diverse parkeerplaatsen en met aan de rechterzijde een grote schuur, geschikt voor het stallen van diverse auto’s.
Onder de grote, statige wilgenboom door loop je naar de deelbare voordeur van het huis, iets terug gelegen in de zijgevel, beschut onder een klein afdakje. In de hal met zijn grappige stalraam liggen mooie natuurstenen tegels. Hier is aan de ene kant een trap naar de verdieping, en aan de andere kant de deur naar de grote woonkamer.

‘Grote woonkamer’ is eigenlijk een understatement, want deze ruimte heeft echt een wow!-effect. Deze woonkamer is overigens ook direct van buiten te benaderen.
Je ervaart hier een zee van ruimte, ook al doordat je direct tegen de nok aankijkt, met zijn rustieke balken- en spantenconstructie, deels gevat in middeleeuws aandoend metselwerk. De vide en de meterslange pijp van de allesbrander versterken nog dat gevoel van hoogte en ruimtelijkheid.

In het midden van de ruimte ligt een natuurstenen vloer, aan weerszijden aangevuld met een praktische vloer van gietbeton. Door slim gebruik van inbouwkasten ontstaan links en rechts gezellige nissen met midden daartussen ruimte voor een grote tafel. Er komt van alle kanten licht naar binnen, niet in de laatste plaats via de grote glazen pui in de voormalige staldeuren, die overigens nog steeds aanwezig zijn en ook dicht kunnen. Let ook op de leuke details, zoals de oude houten balken, de stalramen en de doorkijk-nisjes naar de achter de kachel gelegen bijkeuken.

Via een portaal komen de in de tweede hal (of bijkeuken) aan de achterkant van het huis, met weer een deur naar buiten. Verder onder meer een originele gootsteen met tegeltjes en een granito werkblad, en toegang tot respectievelijk een bergruimte, een grote toiletruimte met vaste wastafel en radiator, plus een apart vertrek dat dienst kan doen als kantoor of slaapkamer, met een raam plus opnieuw een deur naar de voortuin. Hier is een ook een bergkast met de cv-installatie. Aan de andere kant van het portaal is nog een wasruimte met aansluitingen voor wasmachine, een werkblad en een uitstortgootsteen.

De keuken levert een tweede wow!-moment op. Je kunt hier tijdens het koken rustig even wat danspasjes oefenen, want het lijkt wel een balzaal. Dat effect wordt nog versterkt doordat de roodbruine tegelvloer vanuit de hal in één keer doorloopt via de keuken naar de tweede woonkamer en het tweede kantoor, ook te gebruiken als speel- of televisiekamer. De keuken is compleet ingericht met AGA gasfornuis, mooi en royaal natuurstenen werkblad met geïntegreerde gootsteen en lekker veel diepe kasten. Heb je geen behoefte aan danspasjes, dan kun je eventueel overwegen een flink zit-, eet- en/of kookeiland toe te voegen. Plek genoeg!

De tweede woonkamer wordt in tweeën gedeeld door een flinke dragende pilaar, met daarachter een gezellig zitje. Er is genoeg ruimte voor een tweede zitopstelling rond de knusse open haard. Een extra deur leidt via een ondiepe gang naar een slaapkamer op de begane grond met eigen badkamer met douche en toilet, plus een tweede trap naar de verdieping. Vanuit deze woonkamer heb je bovendien ook direct toegang tot het achterste gedeelte van de tuin.

Als je de trap op loopt kom je in een heel andere sfeer terecht. Waar beneden tegels en natuursteen de boventoon voerden, is het hier hout wat de klok slaat. Mooi, warm, oud hout. De overloop geeft toegang tot drie slaapkamers en een badkamer. Aan de achterzijde, over de hele breedte boven de woonkamer, is een grote ‘master bedroom’ met veel kastruimte met schuifdeuren en toegang tot een eigen badkamer.

Net als alle andere badkamers is ook deze uitgevoerd in landelijke stijl met wandcloset, maatwerk wastafelmeubel met hardstenen blad en twee keramische bakken, een moderne inloopdouche met inbouwkranen en regendouche. Natuurlijk is er ook een ventilator en een design radiator voor de handdoeken. De tweede badkamer - op de overloop - heeft een vergelijkbare uitrusting, maar dan met een enkele wastafel. Beide badkamers passen weer perfect bij de algemene indruk van dit huis: lekker ruim!

Tegenover de ouderslaapkamer zijn nog twee slaapkamers, identiek aan elkaar, met een iets verhoogde houten vloer, dakkapel met boograam en een deur naar de vide die uitkijkt op de woonkamer. Daarvandaan gaat weer een trap naar beneden, die uitkomt in de hal waar we onze bezichtiging begonnen. Het rondje door het huis is rond!

De schuur is ook helemaal top. Daarom is eigenlijk het woord “schuur” een understatement. Want het geheel heeft een grote hoogte, een betonnen vloer en is zo groot dat je gemakkelijk een paar auto’s naast elkaar kunt stallen. Het kan uiteraard ook na wat aanpassingen voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals voor hobby- of praktijkruimte, mantelzorgwoning, etc.

Het geheel is zo mooi dat wij ook goed begrijpen dat het geheel als cultuurhistorisch waardevol object is aangeduid.

Verder vinden we op het perceel een fijne beschutte tuin met veel privacy, een voormalige moestuin fruitbomen, een paar grote bomen, beukenhagen en borders met kleurrijke beplanting. De hortensia’s doen het uitstekend hier! Nou ja, de foto’s en de video spreken voor zich.

Tot slot en niet onbelangrijk ; het bestemmingsplan geeft mogelijkheden tot splitsing van de boerderij in twee eenheden (zie bestemmingsplan Sint Michielsgestel 3e actualisatie 2022-12-13, artikel 23.7.1 Woningsplitsing). Voor verdere informatie kan het beste contact worden opgenomen met de Gemeente Sint Michielsgestel, afdeling Omgevingsrecht.

De geografische ligging van deze woning is uitstekend, want je zit hier op een paar minuten fietsen van alle winkels in het centrum van Den Dungen, terwijl je binnendoor met de auto binnen 12 minuten in het bruisende centrum van ’s-Hertogenbosch staat. Amsterdam-Zuid en Rotterdam Centrum zijn met de auto in ongeveer een uur te bereiken, Eindhoven en Tilburg in een half uur.

Al met al is dit een superplezierig huis met een mooie mix van historische details en moderne voorzieningen en nogmaals ……heel veel ruimte. Je kunt er – eventueel met twee gezinnen of met een tweede generatie - zó in, om direct te genieten van de ruimte, zowel binnen in het huis als eromheen.

Zin in een bezichtiging? Neem contact met ons op!

Uw contactpersoon
Sandra van Doggenaar
T: 073 6573444
E: contact@denhollander.com

NVM Funda National Monumentenorganisatie NWWI KWF