Rijksmonument

Sint Michielsgestel, Hemelrijkstraat 1

€ 1.600.000,- k.k.
  • Inhoud totaal: 1461m³ + koetshuis 345 m3
  • Woonoppervlakte: 332 m2
  • Perceelsgrootte: 8310 m2
  • Bouwjaar: ca. 1893

Op zoek naar een prachtig rijksmonument met koetshuis, op 15 fietsminuten van het bruisende centrum van Den Bosch op ruim 8.000 m2 met alle privacy? Het bestaat wel degelijk!

We hebben het over ‘Mariënberg’, een ruim en bijzonder rijksmonument met oprijlaan en koetshuis, verborgen tussen prachtige bomen in een parkachtige tuin van in totaal 8310 m2, op een kwartier fietsen van het bruisende centrum van ’s-Hertogenbosch. Dit rijksmonument is ooit door een Bossche rechter gebouwd als zeer royaal zomerhuis. Het komt nu beschikbaar voor een nieuwe eigenaar met visie en smaak, die het met behoud van de originele kenmerken naar eigen inzicht en deels met subsidie kan renoveren en opwaarderen tot een heerlijk ruim en fantastisch gelegen gezinswoning met koetshuis.

In de documentatie over dit monument, maar ook in enkele artikelen over het huis in woonmagazines uit de jaren negentig, is sprake van een ‘eclectische stijl’. Dat klopt inderdaad, want we herkennen zowel neoklassieke als koloniale elementen. Zo is er een prachtige houten veranda met versierde bogen, waar je jezelf al helemaal ziet zitten in een schommelstoel of hangmat met een verfrissend glas water met citroen en mint uit eigen tuin onder handbereik.
De natuur heeft in de tuin vooral de laatste jaren redelijk de vrije hand gehad, maar dat betekent wél dat je er geniet van optimale privacy. Binnen in het huis zijn veel fraaie elementen bewaard, zoals hoge plafonds met sierlijsten en ornamenten, hoge raampartijen met schuiframen, openslaande tuindeuren en buitenluiken.
Deze woning, deze tuin en deze plek hebben behoefte aan een stijlvol sturende hand van liefhebbende nieuwe eigenaren die weten wat ze willen en die voldoende budget hebben om dit met respect voor historie naar behoren uit te voeren.

Laten we eens rondkijken.

Via een statige dubbele voordeur stappen we binnen in een diepe entreehal met een fraaie donkergrijze tegelvloer en een zeer hoog plafond. Hier is ook de centrale trap met daaronder een bergruimte en een recent gastentoilet met wandcloset en fonteintje. Drie deuren leiden naar respectievelijk de keuken, een werk/hobbykamer en de woonkamer.
De ruime keuken van bijna 25m2 is een van de gezelligste plekken in het huis. Er staat een groot kookeiland met afzuigkap. Saillant detail: dit was een van de allereerste professionele kookeilanden voor een particulier in Nederland! Uiteraard zijn er diverse inbouwkasten. Daarnaast is er alle ruimte voor een eettafel. De ingang vanuit de tuin geniet bij de huidige bewoners de voorkeur boven de zware voordeur.
Aan de overzijde van de hal is een kantoorruimte, hobbykamer of muziekkamer van bijna 27 m2. Er passen makkelijk twee bureaus en een concert-vleugel in. Deze kamer heeft bovendien twee dubbele openslaande deuren naar de tuin, wat hem heerlijk licht en ruimtelijk maakt.
Tot slot, als ‘pièce de résistance’ op de begane grond, is er de langgerekte woonkamer (45m2) met originele houten vloer. De ruimte bestaat uit een zitgedeelte en een soort bibliotheek. Over de gehele zijde van de woning met uitzicht over de tuin. In totaal zijn er drie dubbele deuren naar de in meerdere opzichten originele met houten lijsten geornamenteerde veranda met antieke tegelvloer. Ook zijn er aan weerszijden schuiframen. Het plafond van de woonkamer telt twee mooie rozetten en een prachtige gedecoreerd gipsen lijstrand. Er is overigens ook een open haard, voor nóg meer cachet en gezelligheid.

Vanuit de hal beneden gaan we via de bordestrap naar de eerste verdieping met maar liefst vijf slaapkamers. De kleinste twee zijn 9,3m2. De twee middelgrote slaapkamers tellen circa 14m2. De master bedroom is maar liefst 24m2. Deze kamer heeft twee dubbele openslaande ramen met een fantastisch zicht op de tuin en bovendien een eigen badkamer met wastafels, bad en aparte douche. Op de overloop, die in een U-vorm als het ware de waskamer met aansluitingen voor wasmachine en droger ‘omarmt’, is een recent gerenoveerd toilet. Drie van de andere slaapkamers hebben elk een eigen wastafel, en er zijn veel vaste kasten. Over de gehele verdieping ligt een mooie houten vloer.

Op de zolder is een grote bergruimte met een dubbele vliering en aan weerszijden nog twee kleine slaapkamers met elk een dakkapelletje. Dit zijn dus slaapkamers zes en zeven. De zolder heeft twee ronde ramen, waarvan een met siersmeedwerk. Op deze kapverdieping kan eventueel een sportzaal of een ontspanningsruimte gecreëerd worden. Een bijzondere plek is op dit niveau ook het vanuit de overloop bereikbare dakterras met een fenomenaal uitzicht op de tuin.

Afgezien van de woonruimte zijn er nog een paar interessante extra’s, zoals de buitenom bereikbare wijnkelder van 10m2 en het verrassend ruime koetshuis met twee dubbele deuren, ronde ‘œil de boeuf’ raampjes en berging op de vliering. Ooit stonden achter deze deuren de koetsen en was er naast het stalgedeelte een verblijf voor de koetsier. Een totaal van 64m2 aan de rand van het perceel en het einde van de laan die toegang biedt tot Mariënberg. Wordt dit een gastenverblijf, een bergplaats, een hobbyruimte of een ‘man cave’? Dat mag je – binnen de grenzen gesteld door monumentenzorg - helemaal zelf bepalen.

Nog even kort wat details over de ligging. De oprijlaan loopt langs de gehele lengte van het grondstuk naar de achterzijde van het huis, waar voldoende parkeerplaats is voor meerdere auto’s. Het perceel is zeer riant, met een totaal van 8.310 m2 verdeeld over twee kadastrale percelen. Het is volledig begroeid met volwassen bomen en struiken. Ook qua verbindingen is de ligging in Sint-Michielsgestel ideaal. Zoals gezegd woon je hier op een kleine 15 minuten fietsen van hartje Den Bosch, terwijl alle voorzieningen, zoals scholen (o.a. Gymnasium Beekvliet), winkels en sportvoorzieningen (waaronder Golfclub De Dommel), op makkelijke loop- of fietsafstand zijn. Eindhoven Airport ligt op 30 minuten en Amsterdam is via de A2 binnen een uur bereikbaar.

De huidige eigenaren wonen hier al 49 jaar, een bewijs dat het prachtig wonen is. Nu is het tijd voor de volgende eigenaar, die kan genieten van een van de mooiste en meest bijzondere monumentale woningen van Noord-Brabant: De hemel te rijk in de Hemelrijkstraat.

Uw contactpersoon
Mr Gijs D. den Hollander
T: 073 657 34 44
E: contact@denhollander.com

NVM Funda National Monumentenorganisatie NWWI KWF